LONGFIBROSE
Normaal gesproken zit er om de longblaasjes een dun vliesje waar direct erachter (in het interstitium) kleine bloedvaten liggen. De zuurstof die iemand inademt via de lucht gaat vanzelf over dat vliesje naar de bloedvaten, zodat er zuurstofrijk bloed naar het hart kan gaan. Wanneer in die tussenruimte een ontstekingsreactie of fibrose ontstaat, kan de zuurstof minder makkelijk van het longblaasje naar de bloedvaten worden getransporteerd en komt er minder zuurstof in het bloed. Dat leidt tot kortademigheid.
WAT IS
LONGFIBROSE?
Longfibrose is een zeldzame en ernstige longziekte, waarbij rondom de longblaasjes fibrose (littekens) wordt gevormd. De ruimte rondom de longblaasjes noemen we het interstitium. Daarom valt de longfibrose binnen de interstitiële longziekten (ILD).
KLACHTEN BIJ LONGFIBROSE
De longarts stelt veelal de diagnose. De eerste symptomen bij longfibrose zijn vergelijkbaar met andere longziekten: hoesten en benauwdheid. Dagelijkse activiteiten kunnen bemoeilijkt worden waardoor mensen steeds minder bewegen.
FYSIOTHERAPIE BIJ LONGFIBROSE
Wanneer u klachten heeft behorend bij longfibrose kunt u daardoor minder actief worden. Zowel de conditie als de spierkracht zullen bij verminderde activiteit afnemen. Bij voortgang van de longfibrose zal het inspanningsvermogen ook bij optimale training afnemen. Wel kunt u door te trainen de achteruitgang afremmen en blijft u zo lang mogelijk zelfstandig in activiteiten van het dagelijks leven.
ZOEK EEN LOCATIE
Heb jij een chronische longaandoening? Voor longrevalidatie kun je terecht bij één van onze praktijken in IJsselstein of Vianen. Maak een afspraak bij jou in de buurt.